muffiny z malinami

składniki:

160g mąki
60g migdałów w płatkach
100g cukru
cukier waniliowy
200ml maślanki
60ml oleju roślinnego
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
szczypta soli
1 limonka, bądź cytryna
250g malin

składniki na kruszonkę:

30g masła (1 duża łyżka)
60g płatków owsianych
4łyżki cukru

przygotowanie:

suche składniki (mąką, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, sól) przesiewamy do miseczki i łączymy, odstawiamy na bok. w blenderze ucieramy na proszek płatki migdałowe i dodajemy do sypkich składników. w drugim naczyniu łączymy maślankę z olejem oraz jajkiem, ucieramy na gładką masę, a następnie ścieramy skórkę z limonki, bądź cytryny, wyciskamy łyżkę soku i łączymy trzepaczką. następnie naszą masę przelewamy do suchych składników i delikatnie łączymy na gładką masę. wlewamy do foremek i dodajemy po 5 malin na wierzch każdego muffina i delikatnie wciskamy w głąb. następnie w blenderze ucieramy pulsacyjnie płatki owsiane, cukier oraz masło na kruszonkę. tak przygotowaną masą posypujemy każdą babeczkę i wstawiamy do pieca. pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180C aż się ładnie zrumienią i wbity w środek patyczek będzie suchy. smacznego!

Leave a Reply