muffiny z pieczoną dynią

składniki na 12 sztuk:

425g puree z pieczonej dyni (zobacz poniżej)
200g mąki
200g cukru + 1 czubata łyżka
2 jajka
80ml oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli

przygotowanie:

mus z dyni wyłożyć do miski i dodać do niej olej roślinny oraz jajka. zmiksować na gładką masę, a następnie dosypać cukier oraz proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. dokładnie utrzeć i zacząć powoli dodawać mąkę. najwygodniej jednak wziąć drugie naczynie z samą mąką i powoli wlewać do niego naszą półpłynną masę. wyrobić na gładkie ciasto, a następnie przelać do foremek na muffiny. powinno wyjść dokładnie 12 sztuk. w małym naczyniu zmieszać łyżkę cukru oraz łyżeczkę mielonego cynamonu i posypać cienką warstwą nasze muffiny. nagrzać piekarnik do 200C i piec babeczki przez 20-25 minut aż wyrosną i staną się złociste. sprawdzić patyczkiem czy ciasto się całkowicie wypiekło i wyjąć z pieca, gdy gotowe. przestudzić i smacznego! można dodatkowo przygotować glazurę z lukru, ale nawet bez niej są bardzo smaczne i słodkie.

przygotowanie puree:
http://plejn.pl/?projects=puree-z-pieczonej-dyni

jest to świetny sposób na przetworzenie nadmiaru dyni, aby nam się nie popsuła w lodówce, ale również idealny sposób na przygotowanie bazy pod wiele przepisów. aby upiec dynię należy ją najpierw oczywiście oczyścić z pestek i wnętrzności, a następnie przekroić na ćwierć i na kolejne na półówki. położyć papier do pieczenia na blasze, a następnie ułożyć na nim dynię skórą do góry. włączyć piekarnik na 180-200C i wstawić dynię. piec przez ok. 30-40 minut, aż dynia zmięknie. wyjąć z pieca, poczekać aż przestygnie i kolejno wybierać łyżką miąższ do blendera. zmiksować na gładką masę i umieścić w plastikowych pojemniczkach. przechowywać maksymalnie kilka dni w lodówce, bądź zamrozić i wykorzystać późniejszą porą, gdy nie będzie świeżych dyń.

Leave a Reply