nadziewany kabaczek

składniki:
średniej wielkości kabaczek
puszka pomidorów
200g mielonego mięsa
pół dużęj cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego, bądź nieco więcej passaty
100-150g żółtego sera
garść pietruszki
kilka łyżek oliwy

przygotowanie:
zaczynamy od obrania cebuli oraz drobnego pokrojenia połówki cebulki. następnie należy ją zeszklić na kilku łyżkach oliwy i dodać mielone mięso. doprawić solą, pieprzem, ostrą suszoną czerwoną papryką, a przesmażyć kilka chwil. następnie dodajemy pomidory z puszki, które należy rozgnieśc na patelni i całość zagotować na wolnym ogniu. dodać koncentrat, a w międzyczasie umyć i posiekać nastkę pietruszki. mięso zdjąć z ognia i dodać pietruszkę. wszystko zamieszać i następnie wziąć się za kabaczka. myjemy go, osuszamy i obieramy ze skóry jeśli jest wyjątkowo duży i ma grubą skórę. średnie sztuki można spokojnie zostawić razem ze skórą. następnie przekrawamy go na pół i łyżką wybieramy dokładnie ziarka i miąższ ze środka. kolejno nadziewamy nasze połówki i wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na 15-20 minut. pod koniec tego czasu ścieramy żółty ser i posypujemy po wierzchu naszych kabaczków. wstawiamy do pieca na kolejne 10-15 minut sprawdzając, by nie spalić sera. wyjmujemy z pieca, chwilkę studzimy i podajemy jeszcze gorące z dodatkową natką pietruszki i dowolnymi dodatkami. smacznego!


2 Comments

  1. darmowy seo katalog
    October 12, 2013

    Całkiem fajny design:) Pozdrawiam serdecznie

    Reply
    • plejn.pl
      October 14, 2013

      dzieki!

      Reply

Leave a Reply