pasta z bobu

    składniki:

    600g bobu
    50g tartego parmezanu
    sok z 1/2 cytryny
    garść mięty
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

    opcjonalnie:
    100ml białego wina

    przygotowanie:

    zaczynamy od ugotowania bobu. płuczemy go, a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą z łyżeczką soli. gotujemy ok. 5-7 minut, a następnie odcedzamy. przepłukujemy zimną wodą, dzięki czemu zachowa ładniejszy zielony kolor i będzie go łatwiej obrać. niezwłocznie łuskamy całość i odstawiamy na bok. bierzemy widelec i dokładnie rozgniatamy wszystkie ziarna na jednolitą masę, można użyć również blendera, jeśli lubicie bardzo gładkie pasty. ja osobiście wole mieć pewną strukturę, więc robię całość jedynie przy pomocy widelca. następnie przeciskamy do pasty czosnek, dodajemy sól, pieprz oraz porządny chlust oliwy i sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy. można również użyć białego wina co znacząco wzbogaci smak pasty. następnie ścieramy na drobne wiórki parmezan oraz dodajemy do pasty. siekamy miętę i całość dokładnie mieszamy. jeśli pasta jest bardzo gęsta to dolewamy dodatkowej oliwy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. przekładamy do miseczki i serwujemy z chrupiącym, świeżym pieczywem. smacznego!

    Leave a Reply