pasta z groszku

    składniki:

    200g mrożonego groszku (pół paczki)
    3-5 gałązek mięty
    1 ząbek czosnku
    70g sera feta (można też użyć np. tartego parmezanu)
    oliwa z oliwek
    sól, młotkowany pieprz

    przygotowanie:

    przygotowania najlepiej zacząć od wyjęcia groszku z zamrażarki i rozmrożenia. najwygodniej przez kilka gozin w lodówce. a jeśli nam się bardziej spieszy to można przyspieszyć delikatnie ten proces w temperaturze pokojowej. kolejno zabieramy sie do obrania czosnku i niedbałego jego posiekania. następnie wyciągamy blender, wrzucamy czosnek, wlewamy kilka łyżek oliwy, i dodajemy sól i pieprz. możemy delikatnie zmiksować, albo od razu dodać groszek. miksujemy pulsacyjnie przez kilka chwil. nie należy doprowadzać do stanu gładkiej papki, a raczej warto zachować trochę struktury. jeśli jest zbyt gęste warto dolać trochę więcej oliwy. następnie siekamy listki mięty i dodajemy do pasty. dodajemy również 30-40g sera, taką sporą łyżkę i kontynuujemy miksowanie. na koniec wyjmujemy wszystko do miseczki i serwujemy z chrupiącym pieczywem. pozostałą część sera używamy na wierz kanapeczek, albo wkruszamy do pasty dla zachowania elementów przełamujących smak. smacznego!

    Leave a Reply