pesto pietruszkowe

składniki:

dwie porcje dowolnego makaronu (spaghetti, tagliatelle, penne)
pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
garść orzechów włoskich (40g)
40g tartego parmezanu, bądź pecorino
dodatowy parmezan do podania
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek - około 1/3 - 1/2 szklanki

przygotowanie:

zaczynamy od zagotowania wody na makaron, a w międzyczasie robimy pesto. czosnek rozgniatamy na desce nadgarstkiem lub nożem, obieramy i wrzucamy do blendera, następnie dodajemy orzeszki, starty ser oraz oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką pastę. pietruszkę płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie suszymy. następnie kroimy w drobniejsze części i dodajemy partiami do blendera. wszystko łączymy na gęstą i jednolitą masę. gdyby pesto wychodziło za gęste i trudno będzie je zmiksować należy po trochu dolewać oliwy aż do uzyskania jednolitej masy. może się zdarzyć, że wtedy będzie nam potrzebne około pół szklanki oliwy zamiast 1/3... wszystko zależy od wielkości pęczka pietruszki. ugotowany makaron osączamy z wody i łączymy z pesto, posypujemy startym parmezanem oraz odrobiną pietruszki. pozostałą część pesto możemy umieścić w słoiczku, zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce kilka dni - idealne jako przystawka z razowym pieczywem, ale także jako sos do mięs. smacznego!

Leave a Reply