pesto z jarmużem

składniki:

200g makaronu, np. typu casarecce
2-3 liście jarmużu
ser pecorino

na pesto:

pęczek pietruszki
garść tartego sera pecorino
garść orzechów, np. nerkowca
ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz
łyżeczka soku z cytryny

przygotowanie:

zaczynamy od dokładnego umycia listków pietruszki i oderwania ich od łodyżek do blendera. następnie dodajemy orzeszki oraz tarty ser, skrapiamy odrobinę sokiem z cytryny, dodajemy ząbek czosnku, doprawiamy, dolewamy oliwę i miksujemy na gładkie pesto. można oczywiście użyć też moździerza do połączenia składników. w tym czasie gotujemy makaron al dente, i myjemy dokładnie jarmuż. oddzielamy listki od grubych łodyg oraz ścieramy w grube kawałki dodatkową porcję sera. ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z naszym pesto. zazwyczaj wychodzi go trochę więcej niż do tej porcji makaronu, ale spokojnie można je przechować kilka dni w lodówce na kolejny obiad. dodajemy listki jarmużu, łączymy z serem i podajemy. smacznego!

IMG_4652 IMG_4661 IMG_4664 IMG_4667 IMG_4672 IMG_4674 IMG_4682 IMG_4685 IMG_4703 IMG_4715 IMG_4722 IMG_4688 IMG_4727 IMG_4729 IMG_4741 IMG_4742 IMG_4751

Leave a Reply