pieczona dynia makaronowa

    składniki:

    dynia makaronowa, ok. 1,4kg
    oliwa z oliwek
    pół pęczka natki pietruszki
    (opcjonalnie również kolendra)
    garść orzechów laskowych
    kawałek twardego sera, Pecorino lub Bursztyn, ok.60-80g
    łyżeczka brązowego cukru
    sól, pieprz

    przygotowanie:

    zaczynamy od przygotowania dyni, gdyż będzie ona musiała spędzić trochę czasu w piecu. przekrawamy ją podłużnie na pół i łyżką stołową wybieramy środek z nasionami. można je zaszyć i zjeść, będziemy mieli wtedy świeże pestki z dyni :) następnie powierzchnię dyni skrapiamy oliwą i przyprawiamy gruboziarnistą solą, pieprzem oraz odrobiną cukru brązowego. włączamy piekarnik na 200C, a dynię układamy przeciętą stroną na papierze do pieczenia wyłożonym na kratkę. wstawiamy do pieca i pieczemy na środkowych kratkach przez ok. 40 minut w zależności od grubości dyni. po upieczeniu zostawiamy na jakieś jeszcze 10 minut, a następnie wyjmujemy i pozwalamy chwilę przestygnąć. podczas pieczenia przygotowujemy pozostałe składniki. orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, a pietruszkę moczymy w zimnej wodzie, osuszamy, a następnie drobniutko kroimy. jak dynia lekko przestygnie bierzemy sporą miskę i widelcem wybieramy nitki dyni z połówek. lekko je rozdzielamy, aby utworzyły nitki spaghetti. dodajemy ser, orzechy oraz większość pietruszki. doprawiamy oliwą z oliwą z oliwek oraz pieprzem i odrobiną soli. delikatnie mieszamy i podajemy. można dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny dla przełamania dość słodkiego smaku. smacznego!

    IMG_7049 IMG_7063 IMG_7069 IMG_7071 IMG_7082 IMG_7085 IMG_7095 IMG_7097 IMG_7110 IMG_7118 IMG_7122 IMG_7129 IMG_7137 IMG_7142 IMG_7146 IMG_7149 IMG_7156 IMG_7158 IMG_7172 IMG_7175 IMG_7179 IMG_7185 IMG_7188 IMG_7197

    Leave a Reply