pieczone bakłażany

składniki:

2 średniej wielkości bakłażany
2-3 ząbki czosnku
tymianek cytrynowy (lub zwykły)
oliwa z oliwek
4 łyżki kwaśnego jogurtu greckiego
pół granata
gruboziarnista sól, czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od dokładnego umycia bakłażanów i osuszenia ich. następnie przekrawamy je na pół razem z ogonkiem i nacinamy w kształt rombów. najpierw w ukośne pasy w jedną stronę, a następnie w poprzek. kolejno skrapiamy całość oliwą i kładziemy na blasze do pieczenia. przekrojoną częścią do góry. smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą, pieprzem, delikatnie wcieramy we wgłębienia i polewamy kolejną porcją oliwy. na wierzchu podrzucamy listki tymianku i wstawiamy do pieca. pieczemy w 180C przez jakieś 30-40minut aż bakłażan wyraźnie zmięknie i stanie się delikatny. wyjmujemy z pieca, chwilę pozwalamy mu odpocząć, a następnie dodajemy gęsty grecki jogurt na wierzch każdej połówki oraz owoce granaty. można dodać ekstra porcję tymianku. idealne jako starter, albo dodatek do obiadu. smacznego!

IMG_6492 IMG_6497 IMG_6502 IMG_6504 IMG_6507 IMG_6513 IMG_6518 IMG_6520 IMG_6525 IMG_6535 IMG_6543 IMG_6547 IMG_6552

Leave a Reply