pieczone donuty

    składniki:

    1 duże jajko
    1 kubek mąki
    1/4 kubka cukru
    1/4 kubka greckiego gęstego jogurtu
    1,5 łyżki masła (ok. 20g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
    1/4 łyżeczki cynamonu

    przygotowanie:

    w porównaniu do tradycyjnych pączków, te pieczone są iście zabawnie proste w przygotowaniu i dużo mniej kaloryczne, bo przygotowywane praktycznie bez cukru. zabieramy się od przesiania i wymieszanie sypkich składników w misce, tj. mąki, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu. odstawiamy na bok, a w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, tj. jogurt, jajko, masło oraz pasta waniliowa. ważne, żeby masło by miękkie - inaczej ciężko będzie nam je połączyć z jogurtem i jajkiem. gdy już całość wymieszamy trzepaczką lub mikserem dodajemy sypkie składniki i dokładnie łączymy. całość przekładamy do rękawa cukierniczego, bądź zwykłego woreczka w którym nacinamy na końcu róg. przez tak powstały otwór wyciskamy nasze donuty na papier do pieczenia. niestety może się to okazać dość problematyczne, ale w takiej sytuacji bierzemy pojemnik z zimną wodą i łyżeczką zamoczoną w wodzie formujemy odpowiednio kształt. nagrzewamy piekarnik do 200C i wstawiamy nasze donuty na środkową półkę, pieczemy ok. 10-15 minut, aż ładnie wyrosną, ale raczej unikamy ich rumienienia, gdyż można je bardzo szybko spalić. w środek warto włożyć foremkę do muffinów, alby inny żaroodporny gadżet - ja akurat użyłem mini foremek do muffinów. a wszystko przez to, ze jak pączki zaczną rosnąć to zalepią dziurkę, którą zostawiliśmy w środku. niestety po upieczeniu warto nożykiem wyciąć dokładny otwór, aby pozbyć się nadmiarowego ciasta i uzyskać ładny kształt. tak upieczone donuty polewamy lukrem, posypujemy ulubionymi dekoracjami i serwujemy zamiast tłustych pączków! :) smacznego!

    IMG_1188 IMG_1201 IMG_1203 IMG_1208 IMG_1212 IMG_1213 IMG_1219 IMG_1223 IMG_1228 IMG_1235 IMG_1239 IMG_1243 IMG_1247 IMG_1254 IMG_1264 IMG_1268 IMG_1275 IMG_1280

    Leave a Reply