pizza z cukinią

składniki:

1 porcja ciasta na pizzę
http://plejn.pl/projects/ciasto-na-pizze/
1 mała cukinia
1 kwiat cukinii
125g sera ricotta
125g sera mozarella
kilka gałązek mięty
oliwa z oliwek
sól, pieprz

przygotowanie:

schłodzone ciasto z lodówki należy wyjąć i ogrzać w temperaturze pokojowe przez przynajmniej 20 minut. następnie należy oprószyć je mąką i rozgnieść palcami w dowolny kształt lub rozwałkować na typowy okrąg. następnie na cieście rozsmarowujemy kilka łyżeczek oliwy, dodajemy przekrojony na pół kwiat cukinii - ważne, aby uprzednio wyciąć słupek kwiatowy, który może dać gorzki posmak. następnie cukinię kroimy w plastry i również układamy na cieście. dodajemy ser ricotta, posypujemy listkami mięty, doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy cienką warstwą tartej mozarelli. wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika, najlepiej aż do 250C i pieczemy przez maksymalnie kwadrans obserwując pizzę. powinna lekko urosnąć, a gdy ser się roztopi pizza będzie praktycznie gotowa. jeśli wolimy bardziej wypieczone ciasto można ją potrzymać chwilkę dłużej, ale należy uważać, bo ciasto można łatwo przypalić. podajemy z dodatkową porcją mięty i np. czosnkowym sosem. smacznego!

2 Comments

  1. aga j
    October 13, 2013

    takie proste a takie wyrafinowane! jestem zachwycona…

    Reply
    • plejn.pl
      October 14, 2013

      najlepsze rzeczy są zawsze najprostsze! i tak najfajniej gotować 🙂

      Reply

Leave a Reply