placki ziemniaczane

składniki:

600g ziemniaków (ok. 6-7 sztuk)
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
mała cebulka
100g wędzonego łososia
kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
cytryna
koperek
sól, pieprz
olej do smażenia

przygotowanie:

ziemniaki obieramy dokładnie obieraczką do warzyw. płuczemy w zimnej wodzie i trzemy na grubych oczkach tarki. dzięki temu puszczą nam minimalną ilość soków i będą lepsze w smaku. cebulkę obieramy, ścieramy na mus na drobnych oczkach tarki. następnie wrzucamy starte ziemniaki do dużej miseczki, dodajemy startą cebulkę oraz jajko i mąkę. doprawiamy odrobiną soli i mieszamy delikatnie łyżką. rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy placki łyżką obiadową. mniej więcej jedna pełna łyżka na porcję. rozpłaszczamy placki na patelni i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. następnie przekładamy na ręczniki papierowe i osączamy z nadmiaru tłuszczu. studzimy i wysmażamy całą masę. następnie układamy na talerz porcjami, nakładamy po łyżeczce kwaśnej śmietany, plasterku łososia i po gałązce koperku. skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą morską. smacznego!

 

Leave a Reply