polenta z figami

    składniki:

    2 kubki mleka
    1/2 kubka polenty (kaszki kukurydzianej)
    2 łyżki niesolonego masła
    3-4 łyżki jasnego midou
    2 łyżki serka mascarpone
    2-3 duże figi

    przygotowanie:

    zaczynamy od zagotowania mleka, najlepiej w garnku o nieprzywierającym dnie. następnie do gorącego mleka wsypujemy kaszkę i mieszkamy dość dokładnie. stawiamy z powrotem na mały ogień i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu od czasu do czasu mieszkając. kaszki błyskawiczne gotują się 3-4 minuty, te normalne powinny spędzić na ogniu ok. 10 minut. w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę mleka, pilnując, aby kaszka się nie przypaliła. do tak przygotowanej kaszki dodajemy masło oraz łyżkę miodu i dokładnie mieszamy. następnie przekładamy do dwóch salaterek i dodajemy po łyżce serka mascarpone. delikatnie mieszamy i odstawiamy na sekundę na bok. w tym czasie dokładnie myjemy figi, kroimy na ćwiartki, bądź nawet na sześć części, jeśli są wyjątkowo dorodne. układamy cząstki na wierzchu polenty, polewamy pozostałym miodem dość obficie, aby spływał na wierzch kaszki. podajemy jeszcze ciepłe, jako idealne, pożywne śniadanie lub kolację. smacznego!

    Leave a Reply