pomidorowa tarta

składniki na ciasto:

2 kubki mąki, ok. 240g
(można zamienić pół kubka zwykłej mąki na kukurydzianą)
100g masła
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki wody

przygotowanie:

mąkę przesiać do miseczki. dodać masło oraz jajko i szczyptę soli. wszystko dokładni zmiksować na wolnych obrotach, bądź wyrobić dłońmi. dodać 3-4 łyżki wody, żeby związać całą masę ciasta. uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia. po kilkudziesięciu minutach wyjąć, rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć ciastem foremkę. zapiekamy przez ok. 10-15 minut w 190C aż stanie się delikatnie złota. w międzyczasie przygotować nadzienie.

składniki na nadzienie:

1 średnia cukinia (ok. 300g)
120g koziego sera, roladka kozia
400g różnych pomidorów (malinowe, pomarańczowe, podłużne, koktajlowe, zielone)
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo mielony pieprz i sól
2 łyżki oliwy

przygotowanie:

zaczynamy od umycia warzyw i dokładnego ich osuszenia. następnie kroimy cukinię w talarki, odstawiamy na bok. następnie kroimy pomidory w plastry i umieszczamy w jednej misce. dodajemy tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwę i mieszamy delikatnie. połączone składniki odstawiamy na bok, a następnie układamy na tarcie zaczynając od cukinie i przeplatając pomidory. kruszymy ser po wierzchu, dodajemy dodatkowy tymianek, skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca. zapiekamy ok. 30 minut w 180C, aż pomidory zacznąć delikatnie bulgotać. serwujemy na ciepło czy na zimno z dodatkowym tymiankiem. smacznego!

Leave a Reply