prosta pizza margarita

składniki na 1 mini pizzę:

porcja ciasta bazowego na pizzę
http://plejn.pl/projects/ciasto-na-pizze/
sos pomidorowy
http://plejn.pl/projects/sos-pomidorowy/
kula świeżej mozzarelli
kilka listków bazylii
sól, świeżo mielony pieprz

przygotowanie:

jeśli ciasto było w lodówce należy wyjąć i ogrzać je w temperaturze pokojowe przez przynajmniej jakieś 20 minut. następnie należy oprószyć je mąką i rozgnieść palcami w dowolny kształt lub rozwałkować na typowy okrąg. następnie na cieście rozsmarowujemy nasz gęsty sos pomidorowy, dodajemy porwane kawałki mozzarelli, posypujemy świeżo mielony pieprzem oraz solą morską. dodajemy kilka porwanych listków bazylii i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika, najlepiej aż do 250C i pieczemy przez maksymalnie kwadrans bacznie obserwując pizzę. powinna lekko urosnąć, a gdy ser się roztopi pizza będzie praktycznie gotowa. jeśli wolimy bardziej wypieczone ciasto można ją potrzymać chwilkę dłużej, ale należy uważać, bo ciasto można łatwo przypalić. podajemy z dodatkową porcją bazylii. smacznego!

Leave a Reply