prostokątne pierniczki

składniki:

250g mąki (2 cups)
80g cukru białego (1/3 cup)
70g cukru brązowego, najlepiej ciemnego muscovado (1/3 cup)
70g masła (1/3 cup)
2 łyżki miodu
2-3 łyżeczki przypraw do piernika
3/4 łyżki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 średnie jajko

przygotowanie:

najpierw mieszamy w jednym naczyniu sypkie składniki, takie jak mąka, sól, soda oczyszczona oraz przyprawy. w drugim naczyniu wsypujemy cukier biały oraz muscovado, dodajemy kosteczkę masła i miksujemy na gładką masę. kolejno dodajemy jajko oraz miód i doprowadzamy do gładkiej kremowej konsystencji. do tej masy po trochu dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. można je wymieszać mikserem, a na koniec zagnieść ręką i połączyć w stabilną bryłę. ciasto dzielimy na pół, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy. i tutaj ważna uwaga - ciasto wałkujemy dość grubo, na najlepiej 1cm. dzięki temu pierniczki nie stwardnieją tak mocno i będą szybko skruszałe. jeśli zrobimy zbyt cienkie ciasto pierniczki upieką się twarde i będą chrupiące. bardzo długo zajmie im kruszenie, a możliwe, że nawet nigdy nie staną się dostatecznie miękkie. dlatego tak ważne jest grube rozwałkowanie ciasta - szczególnie jeśli robimy ciasta na parę dni przed Świętami. z ciasta wycinamy dowolne kształty, ja akurat pociąłem je na prostokąty i układamy na blasze. dobrze jest posmarować je rozbełtanym jajkiem, dzięki temu nabiorą pięknego koloru, chociaż jeśli zamierzamy je później lukrować możemy z tego zrezygnować. ciastka wstawiamy do gorącego pieca i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200C. czas można nieco wydłużyć, ale należy uważać, żeby nie spalić ciastek. po wyjęciu z pieca powinny być delikatne i miękkie. po wystygnięciu na pewno szybko stwardnieją, ale wtedy należy przełożyć je do szczelnego naczynia i odstawić na kilka dni do zmięknięcia. kiedy ciastka zmiękną przygotowujemy lukier i dekorujemy je prosto przed podaniem. ja wykorzystałem poniższy bardzo szybki przepis na lukier. smacznego!

kremowy lukier:

60g cukru pudru
15g masła (1 łyżka)
15g serka Filadelfia (1 łyżka)
płatki migdałów do przybrania


Leave a Reply