puree z pieczonej dyni

składniki:

ćwiartka dużej, bądź pół średniej wielkości dyni
papier do pieczenia

przygotowanie:

jest to świetny sposób na przetworzenie nadmiaru dyni, aby nam się nie popsuła w lodówce, ale również idealny sposób na przygotowanie bazy pod wiele przepisów. aby upiec dynię należy ją najpierw oczywiście oczyścić z pestek i wnętrzności, a następnie przekroić na ćwierć i na kolejne na półówki. położyć papier do pieczenia na blasze, a następnie ułożyć na nim dynię skórą do góry. włączyć piekarnik na 180-200C i wstawić dynię. piec przez ok. 30-40 minut, aż dynia zmięknie. wyjąć z pieca, poczekać aż przestygnie i kolejno wybierać łyżką miąższ do blendera. zmiksować na gładką masę i umieścić w plastikowych pojemniczkach. przechowywać maksymalnie kilka dni w lodówce, bądź zamrozić i wykorzystać późniejszą porą, gdy nie będzie świeżych dyń.

Leave a Reply