rigatoni z brokułami

składniki:

200g makaronu, np. rigatoni
duży brokuł, lub dwa mniejsze
pół dużego filetu z kurczaka
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
70 twardego sera, np Pecorino
duża łyżka tłustej śmietanki
łyżka masła
oliwa

przygotowanie:

najdłużej gotuje się makaron, więc wstawiamy wodę na makaron na ogień oraz drugi garnek z wodą do zblanszowania brokułów. zabieramy się do obrania czosnku. kroimy go w plasterki, bądź miażdżymy, wkładamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła i oliwy i wszystko stawiamy na gaz. delikatnie przesmażamy na małym ogniu, a w międzyczasie oczyszczamy mięso i kroimy na małe kawałki, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. wrzucamy na patelnie i podsmażamy razem z czosnkiem. następnie odcinamy różyczki od głąba brokuła i przekrawamy na mniejsze fragmenty. dy woda zaczyna wrzeć wsypujemy do jednego garnka makaron, a do drugiego brokuły. warzywa gotujemy 3-4 minuty, a następnie przelewamy zimną wodą, żeby zachować piękny zielony kolor. dodajemy wszystko do kurczaka, dodajemy porządną łyżkę śmietanki oraz odrobinę wody z gotowania makaronu. ścieramy ser i dodajemy na wierz połowę startego kawałka, drugą połowę zachowujemy do podania. wszystko mieszamy delikatnie i podgrzewamy. w międzyczasie kroimy natkę pietruszki na duże fragmenty, posypujemy nasz sos i dodajemy osączony makaron. wszystko mieszamy i podajemy gorące. posypujemy skrawkami sera i dodatkową natką pietruszki. smacznego!



Leave a Reply