risotto z dynią

składniki:

150g ryżu do risotto
300g dowolnej dyni, np. hokkaido, lub zwyczajnej z zieloną skórką
2 małe szalotki
kilka listków świeżej szałwii, lub suszonej
40-50g masła (1/4 kostki)
kawałek twardego sera typu Parmezan (ok. 40g)
oliwa z oliwek
400-500ml bulionu warzywnego

przygotowanie:

zaczynamy od obrania oraz posiekania bardzo drobno szalotek. następnie wrzucamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy kilka chwil. następnie dodajemy posiekane listki świeżej szałwii, lub pokruszone listki suszonej szałwii bez twardych ogonków. przesmażamy kolejne kilka chwil, aż listki oddadzą swój intensywny aromat i wsypujemy ryż. przesmażamy aż lekko stanie się przezroczysty. bulion przecedzamy od warzyw i podlewam nim ryż. na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. ciągle mieszamy całość i podgrzewamy na wolnym ogniu. w tym czasie obieramy dynię, jeśli wybraliśmy odmianę o zielonej skórce i kroimy w kawałki. dyni hokkaido nie musimy w ogóle obierać ze skórki, wystarczy wydrążyć gniazdo nasienne. po dodaniu dyni risotto podlewamy kolejną niedużą porcją bulionu i delikatnie mieszamy. dodajemy powoli po kilka łyżek bulionu i gotujemy ok. 20 minut powoli podlewając bulionem i od czasu do czasu próbując ryż. jeśli wyczujemy, że jest już al dente warto przestać podlewać builionem i odstawić na chwilę na bok. w tym czasie ścieramy parmezan i dodajemy do garnka masło pokrojone w kosteczkę i starty ser. doprawiamy solą i czarnym pieprzem, mieszamy do czasu rozpuszczenia masła i podajemy z dodatkową porcją sera i odrobiną oliwy. smacznego!

IMG_0711 IMG_0720 IMG_0726 IMG_0729 IMG_0738 IMG_0742 IMG_0749 IMG_0757 IMG_0763 IMG_0769 IMG_0770 IMG_0775 IMG_0778 IMG_0784 IMG_0785 IMG_0789 IMG_0796 IMG_0797 IMG_0806 IMG_0814 IMG_0835 IMG_0843 IMG_0852

Leave a Reply