risotto z grzybami

składniki:

miska leśnych grzybów
(borowiski, podgrzybki, kurki, koźlarze)
200 włoskiego ryżu do risotto
1 nieduża cebulka, albo 2-3 szalotki
2-3 ząbki czosnku
400ml bulionu
50ml białego wina
kilka gałązek rozmarynu
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz,
morska sól do smaku
2 solidne łyżki masła
50g tartego parmezanu

przygotowanie:

zaczynamy od oczyszczenia grzybów. co ważne unika mycia ich, gdyż niepotrzebnie namiękną wodą. oczyszczamy je nożykiem, pędzelkiem, ewentualnie przecieramy wilgotną szmatką. następnie kroimy je w spore plastry, zależnie od wielkości grzybów, mniejsze możemy tylko przekroić na połówki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy grzyby na dużym ogniu. ogień musi być dość intensywny, dzięki temu grzyby zamkną cały smak w sobie i nie puszczą wody. jeśli mamy dość dużo grzybów warto je przesmażyć na dwa porcje. następnie grzyby odstawamy w miseczce na bok i przystępujemy do obierania cebuli oraz czosnku. siekamy je dość drobno, cebulę w kosteczkę, a czosnek w cienkie plastry lub również w kosteczkę. na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i dodajemy cebulę z czosnkiem. przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dodajemy rozmaryn i pozwalamy, aż warzywa zmiękną. następnie odstawiamy je również w miseczce na bok. patelnie nie myjemy w żadnym wypadku, dodajemy kolejną łyżkę oliwy i wsypujemy ryż, delikatnie go podsmażamy, aż stanie się lekko biały, następnie dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem i rozmarynem, dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy wino. pozwalamy aż odparuje i dolewamy po trochu bulion. mieszamy, pozwalamy aż odparuje na wolnym ogniu i tak dolewamy aż ryż delikatnie zmięknie. po ok. 15 minutach do ryżu dodajmy przesmażone grzyby i dalej gotujemy jeszcze przez jakieś 5 minut podlewając bulionem. kiedy ryż stanie się już al dente dodajemy masło oraz solidną porcję tartego parmezanu. doprawiamy solidną porcją świeżo mielonego czarnego pieprzu i mieszamy zestawiając z ognia. kiedy risotto nabierze kremowej konsystencji przekładamy na talerze i niezwłocznie podajemy jeszcze gorące z dodatkową porcją tartego sera i rozmarynu. smacznego!

IMG_5637 IMG_5674 IMG_5689 IMG_5704 IMG_5708 IMG_5710 IMG_5642 IMG_5646 IMG_5650 IMG_5655 IMG_5659 IMG_5667 IMG_5696 IMG_5698 IMG_5717 IMG_5729 IMG_5731 IMG_5735 IMG_5745 IMG_5746 IMG_5749 IMG_5753 IMG_5757 IMG_5764 IMG_5772

1 Comment

  1. Serwer CSS
    July 17, 2014

    Witryna jest świetnie zrobiona: przejrzysta,
    klarowna i miła w odbiorze

    Reply

Leave a Reply