rosół drobiowy

składniki:

1kg mięsa z kurczaka i indyka
(ja akurat użyłem ćwiartki z kurczaka oraz nogi i skrzydełka z indyka)
paczka włoszczyzny, tj.
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
kawałek kapusty włoskiej
średnia cebulka
kilka gałązek natki pietruszki
ew. lubczyk
2 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżeczki soli do doprawienia na koniec gotowania

przygotowanie:

zaczynamy od opłukania mięsa oraz wymoczenia go w zimnej wodzie z łyżką soli. następnie płuczemy go ponownie i wkładamy do garnka. zalewamy do pełna zimną wodą, ok.3-4 litry i doprowadzamy do wrzenia. później zmniejszamy gaz do minimum, a w międzyczasie przygotowujemy warzywa. obieramy selera, pietruszkę oraz marchewkę. dokładnie płuczemy kapustę, pora oraz natkę. cebulkę obieramy i opalamy nad gazem, lub na palniku. rosół po jakichś 15-20 minut należy odszumować sitkiem i dodać warzywa, a następnie przyprawy. na tym etapie jeszcze nie solimy. gotujemy na bardzo wolnym ogniu pod niewielkim przykryciem przez jakieś 2 godziny. pozwalamy, aby mięso oddało cały swój smak razem z warzywami. następnie wyławiamy całość z rosołu i doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy makaron i podajemy razem z dowolnymi dodatkami, marchewką, mięsem i natką pietruszki. smacznego!

IMG_6524 IMG_6532 IMG_6536 IMG_6545 IMG_6556 IMG_6560 IMG_6566 IMG_6570 IMG_6573 IMG_6582 IMG_6587 IMG_6590 IMG_6594 IMG_6599 IMG_6607 IMG_6611 IMG_6618 IMG_6628 IMG_6635

Leave a Reply