sałata lodowa z boczkiem

składniki:

średnia główka sałaty lodowej
1 dymka ze szczypiorkiem
kilka plastrów boczku
100g niebieskiego sera pleśniowego
1/4 kubka gęstej śmietany 18%
1/4 kubka kefiru
sól, świeżo mielony czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od dressingu, gdyż będzie potrzebował chwile na przegryzienie się. co za tym idzie oczyszczamy dymkę z zeschniętych błonek i siekamy drobno cebulkę, a następnie szczypiorek. dodajemy całość do miseczki zostawiając 2 łyżki zielonego szczypiorku. dodajemy połowę pokruszonego bardzo drobno sera pleśniowego oraz śmietankę i kefir. całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, rozgniatamy dość dokładnie widelcem i mieszamy na kształt sosu. boczek wrzucamy na suchą patelnie i podsmażamy aż się nam lekko wytopi i stanie chrupiący. następnie osączamy na ręcznikach papierowych. kolejno czyścimy sałatę i kroimy ją w ćwiartki. wycinamy głąb i układamy na talerzu po dwie ćwiartki lekko je rozkładając. polewamy dressingiem, kruszymy na wierzch pozostały ser oraz dodajemy boczek. całość posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie dodatkową porcją czarnego pieprzu i odrobiną dressingu. podajemy na przykład z grzankami. smacznego!

IMG_2666 IMG_2675 IMG_2682 IMG_2688 IMG_2692 IMG_2698 IMG_2704 IMG_2711 IMG_2716 IMG_2717 IMG_2722 IMG_2731 IMG_2743 IMG_2738 IMG_2740 IMG_2754 IMG_2763 IMG_2769

Leave a Reply