sałatka arbuzowa

składniki na 2 porcje:
100-150g młodego szpinaku (2-3 garści)
4 plastry z ćwiartki arbuza
pół serka ricotta (ok. 125g)
garść orzechów włoskich (ok. 50g)
średnia czerwona cebulka
garść listków bazylii
oliwa, sos balsamiczny
sól, pieprz

przygotowanie:
zaczynamy od umycia i delikatnego osuszenia szpinaku. następnie obieramy cebulkę, przekrawamy na pół i kroimy w cieniutkie talarki. ćwiartkę arbuza kroimy w plastry. będą nam potrzebne tylko 4 grubsze plastry ze środka. odkrawamy skórę i kroimy miąższ w kostkę. z każdego kawałka uzyskamy około 8 równych kwadracików. na talerzach układamy szpinak, następnie dodajemy pokrojonego arbuza oraz talarki cebuli.
na wierzch dodajemy pokrojona w kosteczkę ricottę. krojenie jej w kostkę jest zadaniem bardzo trudnym, bo jest to jeden z najbardziej deliaktnych serów jaki znam, ale nie musimy przecież mieć równiótkich kosteczek. spokojnie wystarczą większe, czy mniejse kosteczki, bądź nawet bryłki. kolejno posypujemy orzechami, oraz na koniec dodajemy listki bazyli. delikatnie mieszamy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. skrapiamy oliwą z oliwek oraz sosem balsamicznym i podajemy z pieczywem, bądź grzankami. smacznego!

Leave a Reply