sałatka z granatem

składniki na 2 porcje:

2-3 garście roszponki, szpinaku, bądź mixu sałat
1 dojrzały granat
pół serka ricotta, ok. 100-150g
spora garść migdałów

przygotowanie:

sałatę opłukać i osuszyć możliwe jak najdokładniej. starajmy się nie suszyć jej między ściereczkami, żeby nie zgnieść liści. najlepiej do tego celu użyć suszarki do sałat. następnie układamy po porcji na talerzach i kruszymy ser na wierz. granat przekrawamy na pół i delikatnie wydłubujemy pestki ze środka owocu. sypiemy na wierzch sałatki, a następnie dodajemy przekrojone na pół migdały. można je również delikatnie skarmelizować, bądź podpiec na suchej patelni. polewamy sosem i gotowe! smacznego!

składniki na sos:

4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
3/4 łyżeczki jasnego miodu
sól, świeżo mielony, bądź gnieciony pieprz

wszystkie składniki sosu mieszamy razem aż stworzą jednolity sos i następnie polewamy nim sałatkę. smacznego!

Leave a Reply