sałatka z kaki

składniki:

4 owoce kaki (persymony)
1 owoc granatu
1 czerwona cebula
2 mandarynki (lub pół pomarańczy)
pęczek kolendry
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od obrania kaki, przekrojenia na pół oraz wycięcia pozostałości od nasady. następnie owoce kroimy w ćwiartki i w plastry. kolejno przekrawamy na pół cebulę, obieramy z wierzchniej warstwy i odcinamy końcówki. kroimy w cieniutkie pióra i wrzucamy do miski razem z kaki. granat przekrawamy na pół i wyłuskujemy ziarenka do miski starając się jak najmniej z nich uszkodzić. dodajemy na wierzch porwane listki kolendry, całość skrapiamy oliwą, sokiem z mandarynek lub pomarańczy. doprawiamy solą i świeże mielonym czarnym pieprzem. mieszamy i podajemy. smacznego!

IMG_7203 IMG_7226 IMG_7229 IMG_7235 IMG_7241 IMG_7245 IMG_7250 IMG_7252 IMG_7262 IMG_7265 IMG_7266 IMG_7273 IMG_7279 IMG_7285 IMG_7289 IMG_7298 IMG_7312

Leave a Reply