sałatka z pomidorów

składniki:

po dwa pomidory różnych gatunków
(duże, średnie, podłużne, pomarańczowe, garść koktajlowych i dowolne inne)
1 kulka mozarelli
garść czarnych oliwek
garść listków bazylii
świże pieczywo

składniki na sos:

4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki musztardy Dijon
łyżeczka soku z cytryny
sól, świeżo mielony czarny pieprz

przygotowanie:

pomiodory myjemy i osuszamy. kroimy w plastry w poprzeczną stronę, aby wydobyć ładny przekrój przez warzywo. koktajlowe kroimy w połówki, a następnie wszystko aranżujemy na talerzach. mozarellę przekrawamy na pół i rozrywamy na strzępy, raczej unikając krojenia, co dam lepszy efekt wizerunkowy. dodajemy ser na pomidory, a następnie rozsypujemy po wierzchu oliwki oraz listki bazylii. w małej miseczce mieszamy składniki sosu, polewamy naszą kolorową sałatkę i podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem. smacznego!

Leave a Reply