sałatka z quinoa

składniki:

1/2 kubka quinoa
1 kubek wody
1 średnia cukinia
1 cebula dymka
limonka
mały pęczek kolendry
1/3 kubka pistacji (ok. 1/4 kubka po wyłuskaniu)
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od ugotowania komosy ryżowej, czyli quinoa. do niedużego garnka wsypujemy komosę, zalewamy wodą i lekko solimy. przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. następnie zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy ok. 12-15 minut na bardzo małym ogniu. następnie dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy, aby kaszka się nie zbryliła. w tym czasie myjemy cukinię, a następnie kroimy cieniutkie plasterki. grill smarujemy odrobiną oliwy, można użyc do tego celu pędzelka i układamy dość ścisło cukinię. smażymy na mocnym ogniu kilka chwil, aby cukinia nabrała ładnych pasków. przekręcamy na drugą stronę, delikatnie solimy i pieprzymy. na desce kroimy czosnek, dodajemy na grilla i delikatnie mieszamy całość. dodajemy do quinoa. kolejno myjemy i kroimy dymkę, dodajemy do kaszki. łuskamy pistacje, siekamy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski. ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z ok. 1/4. dodajemy 2-3 łyżki oliwy, soli, doprawiamy pieprzem i delikatnie mieszamy. następnie dość grubo siekamy kolendrę i dodajemy do całości. mieszamy i podajemy. smacznego!

IMG_1407 IMG_1425 IMG_1426 IMG_1428 IMG_1477 IMG_1432 IMG_1437 IMG_1438 IMG_1445 IMG_1447 IMG_1451 IMG_1457 IMG_1454 IMG_1464 IMG_1466 IMG_1470 IMG_1481 IMG_1485 IMG_1488 IMG_1492 IMG_1495 IMG_1498 IMG_1504 IMG_1507 IMG_1509 IMG_1512 IMG_1514 IMG_1517 IMG_1525 IMG_1530

2 Comments

  1. Łukasz
    March 30, 2014

    Quinoa, pistacje i cukinia, to musi być pyszne! 🙂

    Reply
    • plejn.pl
      April 3, 2014

      i w rzeczy samej też jest pycha! 🙂

      Reply

Leave a Reply