sałatka z surowych szparagów

składniki:

pęczek szparagów, najlepiej dość grubych
(ok. 4 szparagów na porcję)
kawałek twardego sera, typu Pecorino
(można również użyć np. Gruyere)
cytryna
oliwa z oliwek
sól, pieprz
garść świeżych ziół (bazylia, kolendra, mięta)

przygotowanie:

sałatka przygotowuje się w mgnieniu ok. najtrudniejsza część to przygotowanie szparagów. najpierw myjemy je w zimnej wodzie, osuszamy, a następnie odłamujemy twarde końcówki. następnie bierzemy obieraczkę do warzyw i ścinamy cienkie paski ze szparagów. szparaga kładziemy na desce, delikatnie dociskamy i obieraczką ścinamy pasek poczynając od dolnej nasady. tak ścinamy cały pęczek, a następnie układamy paski na talerzach. przekrawamy cytrynę i skrapiamy warzywa sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wszystko mieszamy palcami. bierzemy kawałek sera i ścieramy cienkie kawałki na szparagi. następnie myjemy delikatnie zioła i posypujemy całość świeżymi listkami. można delikatnie zamieszać i podawać jak boczne danie, bądź odświeżającą sałatkę na upalne dni. smacznego!

Leave a Reply