sałatka z truskawkami

składniki:

dwie duże garści szpinaku, ok. 20dkg
filiżanka truskawek, ok. 40dkg
garść dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce)
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka masła
łyżka wody

składniki na sos:

łyżeczka miodu
łyżeczka gładkiej musztardy, np. Dijon
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, duża ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu

przygotowanie:

zaczynamy od skarmelizowania orzechów, gdyż będą musiały wystygnąć w czasie przygotowania pozostałych składników. na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, delikatnie podgrzewamy, dolewamy łyżkę wody i niezwłocznie dorzucamy orzechy. mieszamy do momentu odparowania wody czekając aż rozpuszczony cukier oblepi orzechy. odstawiamy na bok i czekamy aż wszystko wystygnie. cukier stwardnieje, a tłuszcz z masła oddzieli się i da ładny połysk naszym orzechom. w tym czasie odcinamy listki szpinaku, delikatnie myjemy i osuszamy z wody. truskawkom odcinamy szypułki i kroimy w grube plastry, każdą dzieląc na trzy, maksymalnie 4 części. na talerzu układamy szpinak, następnie truskawki, a na wierz pokruszone orzechy po ostudzeniu. przygotowujemy sos, do małej miseczki wkładamy miód, musztardę, sól i solidną porcję pieprzu. dolewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, a następnie wszystko łączymy na gładką masę. polewamy naszym sosem całość sałaki, delikatnie mieszamy i podajemy z pieczywem, bądź jako "side dish". najlepsza, gdy wszystkie smaki połączą się, a truskawki puszczą trochę sosu. smacznego!

Leave a Reply