sałatka ze stekiem

składniki:

1 stek, ok. 300g
1 kubek ciasno upchanej rukoli
garść kolendry
limonka
kilka gałązek tymianku
parmezan, bądź inny twardy ser
1/2 łyżeczki musztardy
oliwa z oliwek
sól, pieprz

przygotowanie:

prace zaczynamy od opłukania steku w zimnej wodzie, a następnie dokładnemu osuszeniu w papierowych ręcznikach. tak przygotowany stek nacieramy solą, pieprzem z jednej strony, następnie wcieramy połowę listków tymianku i kilka kropel oliwy. rozgrzewamy patelnię, najlepiej żeliwną z grubym dnem, skrapiamy oliwą i na gorącą wkładamy stek przyprawioną stroną do dołu. w tym czasie doprawiamy dokładnie tak samo górną stronę i smażymy z obydwu stron ok. 3-4 minuty, zależnie od grubości mięsa raz przewracając na drugą stronę. w tym czasie płuczemy rukolę oraz kolendrę i myjemy limonkę. dokładnie osuszamy, a w miseczce mieszamy 3-4 łyżki oliwy z musztardą oraz odrobiną pieprzu i soli. ocieramy skórkę z połowy limonki, bądź dodajemy zesty i sok maksymalnie z 1/4 owocu. całość mieszamy i dodajemy posiekaną kolendrę, a następnie osuszoną rukolę. całość dokładnie otaczamy w sosie i wykładamy na talerz. usmażony stek odstawiamy na kilka minut, aby odpoczął, a następnie kroimy go w cieniutkie plastry. dodajemy do rukoli, skrawamy plastry z twardego aromatycznego sera i całość łączymy delikatnie na talerzu. podajemy najlepiej ze świeżą bagietką i winem. smacznego!

IMG_7485 IMG_7492 IMG_7493 IMG_7509 IMG_7513 IMG_7520 IMG_7531 IMG_7542 IMG_7547 IMG_7551 IMG_7561 IMG_7564 IMG_7568 IMG_7571 IMG_7584 IMG_7597 IMG_7601 IMG_7614 IMG_7625 IMG_7628

Leave a Reply