sałatka ziemniaczana

składniki:

80 dkg - 1kg młodych, małych ziemniaczków
30 dkg boczku wędzonego, lub surowego
1 cukrowa biała cebula
pęczek koperku
2-3 łyżki majonezu
kilka kropel soku z cytryny
sól, czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. dokładnie je szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości około 15 minut. ważne jest, aby ziemniaki pozostały jędrne i należy je przestać gotować zanim zaczną się rozpadać. następnie odlewamy wodę i lekko studzimy ziemniaki. kroimy te mniejsze na połówki, te średniej wielkości w ćwiartki, a dość duże w większą ilość kawałków. odstawiamy na chwilę na bok, do przestudzenia. w tym czasie siekamy cebulę w pióra i dodajemy do ziemniaków. następnie kroimy w cienkie paseczki lub kosteczkę nasz boczek, dodajemy na gorącą patelnię i lekko podsmażamy. następnie dodajemy do ziemniaczków razem z wytopiony tłuszczykiem, myjemy koperek, siekamy i dodajemy do całości. dodajemy majonez i delikatnie całość mieszamy. doprawiamy solą, czarnym, grubomielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. jeśli sałatka jest zbyt sucha to dodajemy jeszcze odrobinę majonezu. można również przygotować trochę bardziej lajtową wersję z jogurtem greckim zamiast majonezu. mimo wszystko, majonez zawsze najlepszy! smacznego!

IMG_2939 IMG_2943 IMG_2961 IMG_2982 IMG_3003 IMG_2992 IMG_2999 IMG_3010 IMG_2966 IMG_2975 IMG_2977 IMG_3013 IMG_3020 IMG_3022 IMG_3025 IMG_3034 IMG_3048 IMG_3053 IMG_3089

Leave a Reply