słodko-pikantna brukselka

składniki:

ok. 700-800g brukselki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
(można użyć też posiekanego chilli lub suszonych płatków chilli)
3 łyżki whisky
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

przygotowania:

przede wszystkim zaczynamy od dokładnego umycia brukselki, a następnie oberwania zewnętrznych brzydkich liści. gdy jest to potrzebne odcinamy również ogonek, a następnie kroimy brukselki w połówki, lub jeśli są bardzo duże to w ćwiartki. w oddzielnej miseczce przygotowujemy sos poprzez zmieszanie wszystkich składników, tj. miodu, pasty chilli, oliwy, whisky, soli i pieprzu. do tak powstałego niejednorodnego sosu wsypujemy brukselkę i delikatnie obtaczamy w sosie. następnie wykładamy całość na duża blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. pieczemy przez ok. 20-30 minut sprawdzając, aby brukselka była lekko miękka, ale nie spalona. gdy jest już gotowa wyłączamy piekarnik i zostawimy ją jeszcze na chwile w piekarniku. w tym czasie przygotowujemy lekki czosnkowo-cytrynowy sos.

składniki na sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2-3 gałązki natki pietruszki lub estragonu

przygotowanie:

mieszamy wszystkie składniki sosu w odrębnej miseczce. w razie potrzeb można delikatnie osolić grubymi płatkami soli. podajemy do brukselki w celu przełamania słodko-ostrego smaku, lekko kwaśnym sosem. smacznego!

IMG_7000 IMG_7010 IMG_7024 IMG_7038 IMG_7046 IMG_7048 IMG_7053 IMG_7058 IMG_7060 IMG_7070 IMG_7090 IMG_7169 IMG_7096 IMG_7111 IMG_7116 IMG_7123 IMG_7129 IMG_7137 IMG_7134 IMG_7148 IMG_7157 IMG_7202

Leave a Reply