smażone tofu z pak choyem

składniki:

1/2 kubka komosy ryżowej - quinoa
1 duża główka pak choy
250g sera tofu
1 ząbek czosnku
kilka gałązek kolendry
ćwiartka limonki
odrobina oliwy
sól, pieprz

składniki na marynatę tofu:

1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 czubate łyżeczki ciemnego cukru muscovado, bądź zwykłego brązowego
1 duża łyżeczka masła orzechowe
1/3 łyżeczki ostrej pasty chilli

przygotowanie:

zaczynamy od wsypania komosy ryżowej do garnka i zalaniem jej podwójną ilością wody. całość zagotowujemy, przykręcamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 7-10 minut. po tym czasie zakręcamy gaz i pozostawiamy kaszę pod przykryciem, aby doszła. w tym czasie wyjmujemy tofu z opakowania i osuszamy między ręcznikami papierowymi. pozostawiamy na kilka minut, aby ręczniki wchłonęły wodę. mieszamy składniki sosu na gładką masę i dodajemy pokrojone osączone tofu. lekko mieszamy i marynujemy przynajmniej przez 15 minut lekko obracając tofu co jakiś czas. na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy przekrojone na pół pak choy. dodajemy ząbek czosnku dla aromatu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, ale uważając, aby jej nie spalić. wyjmujemy ją z patelni i pozostawiamy pod przykryciem. następnie dodajemy 2 łyżki oleju na patelnię i wrzucamy nasze zamarynowane tofu podlewając je sosem. całość smażymy na sporym ogniu, a w tym czasie sos lekko zgęstnieje i oblepi ser, który z kolei powinien lekko napuchnąć od temperatury. do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aby się delikatnie napowietrzyła. na talerz wysypujemy kaszę, dodajemy podsmażoną kapustę oraz tofu, doprawiamy kolendrą oraz odrobiną soku z limonki. smacznego!

IMG_8231 IMG_8239 IMG_8245 IMG_8253 IMG_8259 IMG_8298

Leave a Reply