smażony jarmuż

składniki:

4-5 gałązek jarmużu
1 ostra papryczka
1 łyżeczka miodu
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz
łyżka płatków migdałowych

przygotowanie:

obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki. wrzucamy na patelnię. kolejno myjemy papryczkę i kroimy ją również w cienkie paseczki, może być razem z pestkami, jeśli lubimy ostrzejsze rzeczy. dodajemy na patelnię do czosnku. polewamy oliwą oraz dorzucamy rozgnieciony pieprz i sól. wszystko stawiamy na ogień i dusimy parę chwil, aż czosnek zacznie się bardzo leciutko złocić. następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz sok z połowy cytryny. wszystko delikatnie redukujemy na ogniu, a w międzyczasie myjemy i siekamy jarmuż. należy pozbyć się wszystkich twardych części oraz nerwów i rozdrobnić go delikatnie. następnie wrzucamy go na patelnie i mieszamy z naszym sosem starają się pokryć nim każdy liść. jeśli sosu jest za mało można dodać jeszcze kilka łyżek oliwy. wszystko chwilkę zesmażamy, aż straci objętość i podajemy z płatkami migdałów jako dodatek do głównego dania, lub jako prostą sałatkę na przystawkę. smacznego!

2 Comments

  1. Marta
    December 2, 2012

    Kury to bardzo lubią 🙂 Babcia co roku ma na ogrodzie, ale w tym był atak mszyc.

    Reply
    • plejn.pl
      December 12, 2012

      może warto też spróbować? zwierzęta nie mogą się mylić 🙂

      Reply

Leave a Reply