smażymy steki

składniki:

dobrej jakości steki z sezonowanej polędwicy wołowej
sól morska
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek

do podania:
ziemniaczki opiekane, frytki, inne ulubione dodatki
ulubiony sos, np berneński z poniższego przepisu
http://plejn.pl/projects/sos-bernenski/

przygotowanie:

polędwicę wyjmujemy z lodówki na przynajmniej godzinę przed smażeniem, aby się ogrzała w temperaturze pokojowej. wyjmujemy ją z woreczka, osuszamy z krwi, jeśli takowa się pojawi i przyprawiamy grubo mieloną solą i pieprzem. na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i na bardzo gorącą kładziemy steki. zmniejszamy ogień na mały i smażymy ok. 4-5 minut max z każdej strony, a następnie obsmażamy boki trzymając steki w szczypcach. jak poznać stopień wysmażenia? najlepiej usmażyć kilka kilkanaście w swoim życiu i wtedy wszystko zadziała na wyczucie. jeśli jednak potrzebujemy szybkich porad... to warto przyjrzeć się naszej własne dłoni. dotykamy palcami największej poduszki przy nasadzie kciuka. jej struktura jest podobna do porządnego steku. brzmi szalenie, ale działa na pewno. ściśnięcie czubków naszych palców z kciukiem wskazuje kolejne stopnie wysmażenia. dotknięcie małego palca z kciukiem daje nam największe napięcie poduszki kciuki, a zatem mięso jest najbardziej zwarte podczas smażenia i możemy mieć pewność, że stek będzie równie mocno wysmażony. oczywiście najlepiej wyjąć go jeszcze półkrwistego! smacznego

IMG_0621 IMG_0630 IMG_0637 IMG_0642 IMG_0656 IMG_0671 steki IMG_0672 IMG_0687 IMG_0705

5 Comments

  1. Ewa
    February 26, 2014

    Co to znaczy “sezonowana” polędwica?

    Reply
    • plejn.pl
      February 26, 2014

      znaczy, że mięso nie jest świeże, w znaczeniu, że nie jest sprzedawane od razu po uboju. okazuje się, że wołowina gatunkowa osiąga najlepszy smak w trakcie przechowywania mięsa w chłodniach, w specjalnie kontrolowanej wilgotności powietrza nawet przez kilka tygodni.

      Reply
      • Ewa
        February 28, 2014

        Ooo! Nie wiedziałam! Dzięki za wyjaśnienie:) Dzisiaj kupiłam świeżą na jutrzejszą kolację. Będę się rozglądała za “sezonowaną” , ciekawa jestem różnicy. Pozdr:)

        Reply
  2. Ewa
    February 26, 2014

    Śliczne zdjęcia:) Świetne przepisy! Prostota…..nie do przecenienia:)))

    Reply
    • plejn.pl
      February 26, 2014

      dzięki! bardzo miło słyszeć 🙂 właśnie tak ma być… prosto i smacznie 🙂

      Reply

Leave a Reply