sorbet cytrynowo limonkowy

składniki:

1 kubek cukru

2-3 kubki wody filtrowanej BRITA

4 cytryny

3 limonki

kilka gałązek rozmarynu

1 duża łyżka miodu

przygotowanie:

zaczynamy od wymieszania cukru z wodą filtrowaną oraz miodem. całość podgrzewamy i dodajemy rozmaryn. lekko gotujemy. w tym czasie należy sparzyć cytrusy oraz zetrzeć skórkę, ewentualnie tak jak ja zrobić zesty. dodajemy je do wody i dalej gotujemy na wolnym ogniu. w tym czasie przekrawamy cytrusy i wyciskamy z nich sok. dodajemy do całości, mieszamy i zestawiamy z ognia. nie ma potrzeby dalej gotować naszego sorbetu. wyławiamy z niego gałązki rozmarynu oraz nadmiarowe zesty, które oddały już większość smaku do sorbetu. zostawiamy niewielką część listków oraz zestów dla lepszej kompozycji i wartości wizualnych. całość przelewamy do foremek na lody i zamrażamy, dzięki czemu otrzymamy pyszny odświeżający sorbet na patyku. jeśli nie posiadamy specjalnych foremek to warto lody wlać do płaskiego naczynia i włożyć do zamrażarki, a następnie podczas mrożenia kilkukrotnie zamieszać widelcem, aby rozbić twardą bryłę i nadać lodom przyjemniejszą strukturę. idealne na upalny dzień! smacznego!

IMG_1981

IMG_2009

IMG_2018

IMG_2022

IMG_2032

IMG_1994

IMG_2037

IMG_2042

IMG_2051

IMG_2057

IMG_2064

IMG_2074

IMG_2076

IMG_2079

IMG_2095

IMG_2102

IMG_2105

IMG_2125

IMG_2129

IMG_2110

IMG_2141

Leave a Reply