sos berneński

składniki:

1/2 kostki klarowanego masła
2 szalotki
kilka gałązek świeżego estragonu
kilka ziarenek czarnego pieprzu
1/8 kubka octu winnego
1/8 kubka białego wina
2 żółtka jaj
duża szczypta soli

przygotowanie:

zaczynamy od obrania i bardzo drobnego posiekania szalotki. następnie dodajemy posiekany drobno estragon, rozgnieciony nożem pieprz oraz sól. zalewamy całość octem i winem (można również użyć tylko podwójnej objętości octu, tj. ok. 1/4 kubka). całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż zredukujemy większość płynu. następnie całość przecedzamy na sitku i odciskamy mocno łyżką płyn, który wsiąkł w szalotkę. zagotowujmy wodę w garnku i w drugim naczyniu rozpuszczamy klarowane masło (jeśli nie mamy akurat klarowanego to rozpuszczamy normalne masło i odlewamy jedynie czysty tłuszcz pozbywająć się piany z wierzchu i osadu ze dna). do miseczki dodajemy jedno żółtko na łyżkę stołową płynu z gotowania. całość mieszamy, wstawiamy na garnek z parującą wodą i mieszamy energicznie. w tym czasie powinno znacząco zwiększyć swoją objętość. gdy będzie już puszyste dodajemy powoli rozpuszczone masło i dalej ucieramy aż uzyskamy konsystencję delikatnego majonezu. podajemy do steków i innych mięs. smacznego!

IMG_0513 IMG_0520 IMG_0528 IMG_0530 IMG_0540 IMG_0546 IMG_0550 IMG_0556 IMG_0565 IMG_0570 IMG_0574 IMG_0581 IMG_0584 IMG_0587 IMG_0590 IMG_0591 IMG_0595 IMG_0596 IMG_0599 IMG_0600 IMG_0606 IMG_0608

Leave a Reply