sos kurkowy

składniki:

250g kurek
2 łyżki masła
pół cebuli
2 ząbki czosnku
250ml śmietanki 30% z kartonika
100ml białego wina
pół pęczka natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony czarny pieprz

do serwowania:

200g makaronu papardelle
albo młode ziemniaczki

przygotowanie:

warto zacząć od obrania cebulki i posiekania połowy w drobna kosteczkę. następnie wrzucamy ją na patelnie z łyżką masła oraz chlustem oliwy i szczyptą soli. przesmażamy, aż się ładnie zeszkli, a następnie dodajemy posiekany drobniutko czosnek, przesmażamy całość, a międzyczasie myjemy dokładnie grzyby i osuszamy. delikatnie możemy rozdrobnić i dodajemy na patelnię. dodajemy drugą łyżkę masła i chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy wino, doprawiamy solą i pieprzem i odparowujemy do praktycznie całkowitego pozbycia się wina. siekamy natkę pietruszki, którą dodajemy do kurek, dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. doprawiamy odrobiną soku z cytryny, mieszamy i delikatnie podgrzewając doprowadzamy do pożądanej konsystencji poprzez odparowanie śmietanki. gotujemy ziemniaczki lub makaron i podajemy z dodatkową porcją pietruszki na wierzchu. smacznego!

Leave a Reply