sos pomidorowy

składniki:

1,5 kg dojrzałych pomidorów różnego typu (podłużne, malinowe, koktajlowe)
(najlepiej kupić na bazarku, takie z marketu na niewiele się zdadzą)
garść lisków bazylii
1/4 kubka octu winnego
oliwa z oliwek
2-3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka groboziarnistej soli
1 łyżeczka pieprzu

przygotowanie:

zaczynamy od umycia pomidorów, a następnie po ich osuszeniu przekrawamy je na połówki, bądź ćwiartki jeśli mamy wyjątkowe duże okazy. następnie układamy je na pergaminie na dużej blasze do pieczenia. przyprawiamy odrobinę solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i dodajemy kilka listków bazylii. wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez jakieś 30-40 minut w temperaturze 180C, aż staną się miękkie. następnie przekładamy je do dużego garnka o grubym dnie i dodajemy pozostałe składniki. nasiona przypraw ścieramy razem z solą w moździerzu i dodajemy do pomidorów. dosypujemy cukier, dolewamy ocet i wsypujemy kolejną porcję listków bazylii. stawiamy na wolny gaz i doprowadzamy do wrzenia. następnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez kolejną 1-1,5 godziny od czasu do czasu całość mieszając, aby nie przywarła do dna. poławiamy skórki z pomidorów, które zaczną się oddzielać od całości. na koniec wybieramy kawałki, które się nie rozgotowały i przecieramy przez sito. celowo nie przecieram całego sosu, gdyż lubię mieć w nim pestki i kawałki bazylii. jeśli ktoś ma ochotę można przetrzeć całość sosu przez gęste sito. tak przygotowany sos wykorzystujemy do pizzy, oraz jako baza do innych sosów. gorący sos można zawekować i przechować na zimę smak i zapach dojrzałych letnich pomidorów. smacznego!

Leave a Reply