sos z bakłażanem

składniki:

1 duży bakłażan
2 puszki pomidorów
(można użyć świeżych sparzonych i obranych ze skórki
poza sezonem jednak lepiej wybrać dobrej jakości puszki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
garść rodzynek
gałązka bazylii
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
zależnie od upodobań smakowych :)
1 łyżka octu balsamicznego

przygotowanie:

zaczynamy od obrania czosnku i pokrojenia go w cieniutkie plastry lub drobnego posiekania. następnie dodajemy go z oliwą do woka, lub dużej patelni i chwilę przesmażamy. w tym czasie kroimy bakłażana w sporą kostkę i przyprawiamy solą. dzisiejsze odmiany są już naturalnie pozbawione goryczki, więc nie trzeba ich zostawiać w soli do odciśnięcia. wystarczy je od razu wrzucić do woka i przesmażać razem z czosnkiem przez ok. 5-7 minut aż zmiękną. można podlać je dodatkowo odrobiną oliwy, ale nie należy przesadzać, bo bakłażany chłoną ją jak gąbka i danie finalnie może być za tłuste. w tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut aż zmiękną. następnie dodajemy pomidory do bakłażanów, chwilę przesmażamy, rozdrabniając całe pomidory. kolejno dodajemy koncentrat oraz rodzynki osączone z wody, przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy paprykę i ocet balsamiczny. smażymy przez jeszcze kilka minut. na samym końcu do zgęstniałego sosu dodajemy posiekaną dość grubo bazylię i podajemy np. z makaronem. świetnie również sprawdzi się jako danie poboczne do mięsa! smacznego!

IMG_7504 IMG_7507 IMG_7512 IMG_7516 IMG_7523 IMG_7532 IMG_7535 IMG_7542 IMG_7553 IMG_7561 IMG_7566 IMG_7568 IMG_7579 IMG_7582 IMG_7589 IMG_7593 IMG_7605 IMG_7623 IMG_7629 IMG_7631 IMG_7635 IMG_7656 IMG_7658

Leave a Reply