spaghetti putanesca

składniki na dwie duże porcje:

200g makaronu spaghetti
puszka siekanych pomidorów
15 czarnych oliwek
4-5 filecików anchois
dwie łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
2 papryczki peperoni
bazylia
twardy ser, np. pecorino
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz

przygotowanie:

wstawić wodę na makaron i ugotować go al dente w lekko osolonej wodzie. w międzyczasie przygotujemy sos, który powinien być akurat gotowy, gdy ugotuje się makaron. oliwę rozgrzać na patelni. dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz fileciki anchois. chwilę podsmażać, do czasu aż anchois się prawie rozpuści w oliwie. włożyć pokrojone w paseczki papryczki. jeśli lubimy bardziej ostre sosy można spokojnie zostawić pestki. następnie dodać kapary oraz pokrojone w paski oliwki. chwilę podsmażać, a następnie wlać pokrojone pomidory. gotować na wolnym ogniu, a następnie dodać koncentrat pomidorowy, który skróci czas potrzebny do zagęszczenia pomidorów. gotować przez kilka chwil, a następnie doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. odcedzić makaron, wyłożyć na talerze, a następnie posypać świeżą posiekaną bazylią oraz skrawanym serem. smacznego!

 

Leave a Reply