świeży makaron

składniki:

400 mąki (najlepiej włoskie 00 lub semoliny,
ale nasza pszenna też się nada)
4 jajka średniej wielkości
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek

przygotowanie:

do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól, a następnie wbijamy jajka i dodajemy opcjonalnie łyżkę oliwy z oliwek. zagniatamy na jednolite ciasto ewentualnie podsypując odrobiną mąki. jeśli ciasto jest zbyt zwarte można delikatnie zamoczyć rękę w wodzie do lepszego wyrobienia. jednak przy tej ilości mąki i jajek ciasto powinno się idealnie udać. zarobione ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy kilka minut nasadą dłoni, czyli w zasadzie nadgarstkiem składając je w pół i przekręcając. tak wyrobione ciasto powinno być sprężyste i delikatnie miękkie. owijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na jakieś 15 minut. po tym czasie ciasto jest gotowe do wyrobu. dzielimy je przynajmniej na 4 części i cieniutko wałkujemy podsypując mąką. tutaj najlepiej pomóc sobie można maszynką do makaronu, ale jeśli takiej nie posiadamy to równie dobre efekty uzyskamy zwykłą wałkownicą, będzie się trzeba tylko trochę więcej napocić :) rozwałkowane ciasto tniemy na cienkie paseczki i otrzymujemy piękne świeże tagliatelle. rozkładamy na blacie obsypując mąką i pozwalamy, aby delikatni przeschło. makaron jest bardzo szybki w przygotowaniu i gotuje się go dosłownie kilka minut w osolonym wrzątku. podajemy z dowolnymi sosami i dodatkami. można go również kilka dni przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić lub wysuszyć i zużyć później. smacznego!

IMG_4731 IMG_4736 IMG_4742 IMG_4749 IMG_4750 IMG_4762 IMG_4769 IMG_4770 IMG_4775 IMG_4779

Leave a Reply