szaszłyki z ananasem

    składniki:

    duży filet z kurczaka
    ananas
    kilka gałązek mięty
    1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado
    (można też użyć miodu, np. gryczanego)
    2-3 ząbki czosnku
    50ml rumu
    2-3 łyżki sosu sojowego
    3-4 łyżki oliwy
    (bądź najlepiej oleju arachidowego)
    grecki, gęsty jogurt do podania jako sos

    przygotowanie:

    zaczynamy od stworzenia marynaty, w tym celu przeciskamy czosnek przez praskę do dużej miseczki, dodajemy rum oraz sos sojowy. następnie dosypujemy cukier, doprawiamy solą, pieprzem oraz dolewamy oliwę. wszystko mieszamy i łączymy w sos. myjemy i siekamy miętę, którą dodajemy do całości. następnie kroimy kurczaka w dość duże cząstki i dodajemy do marynaty. mieszamy widelcem i odstawiamy na bok, najlepiej schłodzić w lodówce przez ok. godziny, aby wszystkie aromaty się połączyły. kolejno przygotowujemy ananasa, który może być pewnym wyzwaniem, ale wbrew pozorom łatwo go obrać. odkrawamy górny pióropusz oraz podstawę owocu. stawiamy na desce i zdecydowanymi ruchami odkrawamy boki owocu. dzięki temu otrzymamy piękny korpus, który następnie okraiwujemy od rdzenia. płaty przekrawamy na pół i kroimy plastry o grubości ok. 1,5cm. wyjmujemy patyczki do szaszłyków i nadziewamy kolejno ananasa oraz kurczaka. rozgrzewamy patelnię grillową, bądź grilla na węgiel i pieczemy nasze szaszłyki przez kilka minut z każdej strony aż odcisną się na nim delikatne paseczki. podajemy z kwaśnym i kremowym jogurtem oraz innymi dodatkami z grilla. smacznego!

    Leave a Reply