szparagi grillowane w boczku

    składniki:

    pęczek zielonych szparagów
    150g cieniutko pokrojonego wędzonego boczku
    twardy ser (parmezan, pecorino)
    oliwa z oliwek
    sól, czarny pieprz

    przygotowanie:

    szparagi dokładnie umyć i osuszyć, następnie odłamać stwardniałe końcówki. obieraczką do warzyw delikatnie obrać każdego szparaga i odłożyć na bok. rozłożyć wszystkie szparagi na dużym talerzem i skropić oliwą z oliwek. doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, a nastepnie delikatnie wetrzeć wszystko w szparagi. rozwinąć boczek i zawijać każdego szparaga w plasterek boczku. jeśli mamy cieniutkie szparagi można zawijać je po dwa lub nawet trzy w jeden plaster boczku. następnie ułożyć wszystko na suchej patelni grillowej i smażyć przez kilka minut, aż boczek stanie się chrupiący, a szparagi delikatnie zmiękną. nie muszą być zupełnie miękkie, dużo lepiej, gdy będą wciąż soczyście zielone i lekko al dente! ułożyć na dużym talerzu, posypać plastrami sera i podawać. smacznego!

    Leave a Reply