tagliatelle z podgrzybkami

składniki:

4-6 gniazdek makaronu tagliatelle
koszyczek podgrzybków, ok. 30-40 dkg
jedna spora szalotka
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
2-3 łyżki tłustej śmietanki
kawałek sera pecorina (bądź innego długo dojrzewającego)
oliwa z oliwek
sól, młotkowany czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od oczyszczenia i obrania szalotki oraz czosnku. następnie kroimy je w cieniutkie plastry i wrzucamy na patelnie. dodajemy chlust oliwy, rozmaryn i całość podsmażamy. w międzyczasie gotujemy makaron. podgrzybki oczyszczamy, ewentualnie delikatnie myjemy i kroimy w dość grube plasterki. dodajemy je następnie do grzybów i podsmażamy na dość dużym ogniu. co ważne, nie należy dopuścić, aby grzyby puściły sok i zaczęły się dusić, należy je podsmażyć, a to uzyskamy dzięki dużemu płomieniowi. następnie dodajemy śmietankę, drobno startą garść sera oraz doprawiamy do smaku przede wszystkim pieprzem (ser jest już dość słony). delikatnie całość mieszamy, dodajemy odcedzony makaron, ewentualnie dolewamy 2-3 łyżki wody z gotowania. całość mieszamy, posypujemy po wierzchu dodatkową porcją sera i serwujemy. smacznego!

IMG_6013 IMG_6022 IMG_6027 IMG_6031 IMG_6035 IMG_6043 IMG_6051 IMG_6054 IMG_6055 IMG_6068 IMG_6078 IMG_6089 IMG_6061 IMG_6093 IMG_6096 IMG_6108 IMG_6109 IMG_6125

Leave a Reply