tarta cytrynowa

składniki na ciasto (forma 24-29cm):

2 miarka mąki (240g)
3 łyżki cukru trzcinowego
pół zimnego masła (100g)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

przygotowanie:

zaczynamy od przesiania mąki oraz proszku do pieczenia do dużej miski. dodajemy resztę sypkich składników, tj. cukier, szczyptę soli, a następnie wbijamy jajko i dajemy masło. wyrabiamy wszystko mikserem na wolnych obrotach starając się możliwe jak najbardziej rozkruszyć masło, ale nie zagniatać go w żadnym wypadku! następnie dolewamy 2-3 łyżki zimnej wody i łączymy szybkim ruchem ciasto w jedną bryłę. smarujemy formę masłe i oprószamy mąką, aby łatwiej odchodziło od spodu. wygniatamy palcami w formie, bądź rozwałkowujemy na placek i dopasowujemy do formy. formujemy brzeg, który będzie później trzymał krem cytrynowy i nakłówamy kilkukrotnie widelcem. rogrzewamy piekarnik do 200C i pieczemy ciato przez 10-15 minut aż lekko urośnie i się zezłoci. wyjmujemy i odstawiamy na przynajmniej 5 minut. w tym czasie miksujemy krem.

składniki na krem cytrynowy:

1 miarka śmietanki, bądź greckiego jogurtu (250g)
2 jajka
1/2 miarki soku z cytryny (125ml)
(wystarczy ok. 2 dorodnych soczystych cytryn)
1 łyżka otartej skórki z cytryn
1/2 miarki cukru (125g)

przygotowanie:

krem przygotowujemy poprzez ubicie razem śmietanki, bądź jogusrtu z cukrem. następnie dodajemy do niego po jednym jajku i ubijamy na delikatną masę. zagotowujemy wodę i parzymy cytryny. następnie ocieramy skórkę przynajmniej z dwóch cytryn i dodajemy do kremu. wyciskamy sok do miarki pozbywając się wszelkich pestek, a następnie dolewamy go do naszej masy. mieszamy delikatnie. wszystko stanie się dośc wodniste, ale nie ma się czym martwić. wylewamy masę na podpieczony spód i wkładamy z powrotem do pieca. zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180C. krem może być wciąż lekko płynny, ale spokojnie stężeje w lodówce. ciasto studzimy, dekorujemy romarynek, bądź plasterami cytryny. schładzamy i smacznego!



Leave a Reply