tarta czekoladowa z malinami

składniki na ciasto:

200g czekoladowych herbatników
100g masła
2 łyżki kakao

składniki na nadzienie:

3 gorzkie, deserowe czekolady
300ml śmietanki 36%
opcjonalnie 2 łyżki rumu
pojemnik malin
cięta mięta, a najlepiej kwiaty mięty

przygotowanie:

herbatniki wsypujemy do blendera, bądź malaksera i dokładnie kruszymy. w tym samym czasie rozpuszczamy masło i łączymy z pokruszonymi ciastkami. dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. wysypujemy na foremkę i dokładnie dociskamy palcami. zapiekamy jakieś 10minut w 180, aby herbatniki się lekko zespoliły. następnie w garnku podgrzewamy śmietankę i wkruszamy czekoladę po jej zagotowaniu. zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy, aż czekolada nam się ładnie nie rozpuści. jeśli lubimy lekki alkoholowy posmak można dodać odrobinę rumu, lub brandy, zależnie od preferencji smakowych. następnie czekoladę wylewamy na spód i lekko rozsmarowujmy, układamy maliny, a całość przyozdabiamy miętą. jeśli będziemy mieli kwiaty warto pokruszyć je po wierzchu. mięta niesamowicie podkreśli smak czekolady i malin i tarta nabierze nowego wyrazu. smacznego!

IMG_5551 IMG_5561 IMG_5569 IMG_5576 IMG_5583 IMG_5589 IMG_5591 IMG_5597 IMG_5603 IMG_5617 IMG_5619 IMG_5624 IMG_5632 IMG_5634 IMG_5651

Leave a Reply