tarta dyniowo-pomidorowa

składniki:

gotowe ciasto francuskie
kawałek dyni, ok. 700g
4-5 nieduże zielone pomidory (można użyć czerwonych, lecz najlepiej bardzo mało dojrzałych)
kozi ser, najlepiej roladka 110g
150-200ml jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
świeży tymianek
świeżo mielony pieprz czarny oraz sól morska
opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku

przygotowanie:

zaczynamy od przygotowania dyni, gdyż z nią zejdzie nam się najdłużej. wyjmujemy łyżką środek z pestkami i oczyszczamy wnętrze. kroimy w równe płaty, a następnie obieramy skórkę obieraczką do warzyw. najlepiej użyć dyni z cienką skórą, np. Hokkaido, bądź piżmowej. kolejno kroimy dynię w plastry maksymalnie centymetrowej grubości. następnie myjemy pomidory i kroimy je również w plastry w poprzek. wtedy najlepiej będą wyglądały i nie rozpadną nam się nam na cieście. kiedy warzywa są pokrojone pora wyjąc dużą blachę i włączyć piekarnik na 200C. na blasze rozkładamy ciasto wraz z papierem, a następnie rozsmarowujemy na nim gęsty jogurt naturalny. jeśli mamy ochotę na czosnek to warto go rozgnieść i właśnie teraz dodać do jogurtu. następnie na całości rozkładamy dynię, na wierzch układamy plastry pomidora i kruszymy nasz kozi ser. posypujemy listkami tymianku, mielimy pieprz oraz sól i ciasto gotowe jest już do włożenia do pieca. pieczemy najpierw dośc blisko dolnej grzałki przez ok. 10 minut, a następnie dopiekamy na środku piekarnika przez kolejne 10-15 minut uważając, aby nie spalić ciasta. smacznego!

Leave a Reply