tarta nektarynkowa

składniki na ciasto:

1,5 kubka mąki (ok.375ml)
pół kubka oleju roślinnego (ok.125ml)
2-3 łyżki zimnego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

przygotowanie:

do miski wsypujemy sypkie składniki. mieszamy rozbijając ewentualne grudki mąki. następnie wlewamy olej oraz mleko i wyrabiamy ciasto za pomocą widelca, bądź łyżki starając się, by nie zagniatać go zbyt długo. formujemy kulę i odstawiamy na chwilkę. bierzemy formę do tart o średnicy 25-29cm i smarujemy masłem, bądź wykładamy papierem do pieczenia. następnie przekładamy nasze ciasto i palcami rozprowadzamy po formie. ciasto w misce jest bardzo kruche i nie tworzy stabilnej bryły, natomiast na formie powinno udać się spokojnie je połączyć. jeśli jest zbyt sypkie warto dodać jeszcze jedną łyżke wody. po wyłożeniu ciasta przystępujemy do przygotowania nadzienia.

składniki:

3-4 duże nektarynki, bądź brzoskwinie
180g cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki masła

przygotowanie:

nektarynki (bądź brzoskwinie) myjemy, a następnie kroimy w cząstki. najpierw na pół, kolejno na ćwiartki, a każdą z ćwiartek na 3 części. wykładamy w spójny wzór na cieście i robimy kruszonkę. w miseczce łączymy cukier, mąkę oraz masło, palcami zarabiamy na kruszącą się masę, a następnie posypujemy nią śliwki. wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180C. podajemy z lodami waniliowymi, bądź bitą śmietaną. smacznego!

Leave a Reply