tarta szczypiorkowa

    składniki na ciasto:

    2 kubki mąki, ok. 240g
    100g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    4 łyżki wody

    przygotowanie:

    mąkę przesiać do miseczki. dodać masło oraz jajko i szczyptę soli. wszystko dokładni zmiksować na wolnych obrotach, bądź wyrobić dłońmi. dodać 3-4 łyżki wody, żeby związać całą masę ciasta. uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia. po kilkudziesięciu minutach wyjąć, rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć ciastem foremkę. zapiekamy przez ok. 10-15 minut w 190C aż stanie się delikatnie złota. w międzyczasie przygotować nadzienie.

    składniki na nadzienie:

    300g śmietanki 18%
    2-3 jajka
    3 ząbki czosnku
    2 dymki ze szczypiorkiem
    garść cieniutkiego szczypiorku
    kwiaty czosnku, jeśli uda nam się zdobyć z ogródka
    1 mały miękki ser, camembert lub kozi
    kilka plasterków szynki parmeńskiej

    przygotowanie:

    wszystkie składniki rozdrobnić, dymki pokroić wzdłuż wraz ze szczypiorkiem. ser pokroić na plastry, szynkę na drobniejsze fragmenty. w miseczce rozbić jajka oraz wlać śmietankę. rozbić na jednolitą masę, doprawić solą oraz pieprzem, a następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek. można od razu dodać posiekane kwiaty czosnku dla wyrazistego smaku. następnie na wyjęte w pieca ciasto układamy po kolei nasze nadzienie. najpierw grubsze elementy dymki ze szczypiorkiem, w międzyczasie ser oraz szynkę i tak dopełniamy foremkę aż po brzeg. następnie wylewamy naszą masę jajeczną, na wierz dodajemy ewentualnie kilka plastrów sera i kwiaty czosnku. wszystko wstawiamy do pieca i pieczemy w 180C przez jakieś 20 minut, aż masa się zetnie, a warzywa zmiękną. podajemy najlepiej prosto z pieca! smacznego!

    Leave a Reply